LYNX


Waarom de naam LYNX?

Tijdens het oprichtingsproces is er geen naam geweest. Hoe kom je tot een naam? Geen makkelijke opgave! Ruim drie maanden brainstormen is vooraf gegaan aan het ontstaan van de naam. Samen met de kleuren kan een naam buiten een visuele herkenning zijn ook een achtergrond hebben. Deze dubbele betekenis mag natuurlijk geen negatieve bijsmaak hebben. Het liefst is de dubbele betekenis een betekenis die positief is en daarbij terug te vinden in de doelen. Zo is de kleur Blauw met bijkleur Oranje gekozen. De betekenis van de kleuren zijn:

 

a. Hoofdkleur: Blauw, heeft de betekenis; Waarheid, helderheid, waardigheid, status en macht

b. Bijkleur: Oranje, heeft de betekenis; Gezelligheid, gretigheid, weelde en feest.

 

Elke betekenis van de twee kleuren is terug te vinden in de doelen en visie van het Dispuut. Dan de naam zelf. Na de vele maanden hoofdbreken, definities en dubbele betekenissen zoeken is uiteindelijk het oog gevallen op de naam LYNX. Buiten de felle en krachtige uitstraling van het dier, zoals die tot eind 19de eeuw ook in Nederland leefde, bestaat er ook een mythische achtergrond.

 

Lynxen zijn uitmuntende, solitaire jagers met een perfect zicht en hoorvermogen, waardoor de lynx perfect bij nacht kan jagen!1 De Lynx is een dier dat een illustere spookachtige verschijning heeft dat ziet zonder gezien te worden. Ook wel “de bewaker van de geheimen van het woud” genoemd.2 Het magische voorkomen van de Lynx vloeit voort uit het mystiek rond het wezen waardoor zijn geheimzinnigheid ook zijn kracht wordt.3

 

Omdat de Lynx het geheim kent, betekend dit niet automatisch dat hij ze met je wilt delen. Alleen wanneer je zijn gedrag respecteert en vol interesse kan luisteren zal hij beginnen zijn geheimen te delen. Wanneer je de Lynx gevonden hebt, merk je dus dat hij niet makkelijk meewerkt.4

 

De Lynx leert ons ook dat de kleinste der aarde succes kunnen afdwingen in het leven en dat de wereld zich zal openen voor hen die stoppen om te luisteren.5 De lynx kan iemand, mits deze persoon wil luisteren, leiden naar het geheim. Dit kan een verloren object zijn, een verborgen waarheid of vergane kennis dat in het heden weer van toepassing is geworden.6

 

Aan de andere kant kan de lynx een voorteken zijn om te waarschuwen voor iemand die zichzelf of iemand anders vertrouwen geschaad heeft.7 Het vermogen en tevens de kracht van de lynx om ongezien te blijven trekt oeroude jagers aan die de Lynx en zijn aard eigen maakten.8

 

De cijfers in de tekst verwijzen naar uitleg en interpretatie van de inhoud.

1. Met het solitaire jagen met perfect zicht wordt het feesten en stappen in de nacht bedoeld

2. Het zien zonder gezien te worden is een synoniem voor het oplettende van LYNX. Het doel dat benoemd is om een goede binding met de U.T.V. te houden ligt daar aan ten grondslag. LYNX houdt alles in de gaten, ook als er niets mis gaat wordt er een vinger aan de pols gehouden.

3. Dit is het gevolg van het vorige punt. Dispuut LYNX is een kennisbron, maar pronken er niet mee. De LYNX houdt zich stil tot er vraag naar kennis is.

4. Als de vraag naar kennis daar is, moet er met respect naar alle partijen worden geluisterd. De kennis die mogelijk wordt gedeeld moet verdiend worden.

5. Dispuut LYNX sluit niemand uit. Hardlopers zijn doodlopers, dus wanneer je de rust bewaard zal er een beter resultaat worden geleverd.

6. Doordat de kennis aanwezig is, kan de LYNX met de juiste input mensen zelf laten zoeken naar de kennis die nodig is. Hierdoor ontwikkelen de kennisvragers zichzelf verder.

7. Door het oplettende karakter van de het Dispuut wordt achterbaks en leugenachtig gedrag vroegtijdig opgemerkt, zodat dit de kop ingedrukt kan worden.

8. Door de houding van het Dispuut en de doelen blijven de reünisten bij het Dispuut waardoor de “oude jagers” de kennis die bij hen bestaat blijven delen.

 

Logo:
Nadat de naam en kleuren samen met de visie en doel zijn ontwikkeld is er een begin gemaakt voor een logo. Veel brainstormen en externe expertise heeft geleid tot het logo dat nu bovenaan de website pronkt.

 

Aan de hand hiervan zijn veel steekwoorden uit gekomen die opkomen bij het gedachtegoed van Dispuut LYNX. Deze zijn; Traditie, Tijdloos, Eigenzinnigheid, Trots, Kritisch, Eerlijk, Humor, Utrecht, Uitgaan, U.T.V.,Feest, Verbondenheid, Trouw, Gedreven, eigentijds, vrij, loyaal en respect.

 

Traditie en respect voor het verleden zijn belangrijk voor een logo van een Dispuut gelieerd aan een vereniging opgericht in 1913. Er moet voldoende ruimte zijn in het logo voor traditionele elementen. Deze elementen mogen het logo echter niet te druk of te schreeuwerig maken. Een juiste mix kan een treffend totaalbeeld maken.

 

De naam LYNX maakt het bijna onmogelijk om geen LYNX op te nemen in het logo. Het zou zonde zijn wanneer een trots en stoer dier als een LYNX niet nadrukkelijk in het logo opgenomen zal worden. Hoewel de LYNX een stoer dier is, is het ook een slim en eigenzinnig dier. Dit zal in het logo uitgebeeld moeten worden. Ook zal het dier zijn mythische en eigenzinnige karakter in het logo moeten tonen.

 

Het resultaat is een logo waar we trots op zijn!